V Maďarsku před volbami stoupá napětí. Orbán ukazuje na „nepřátele“, opozice hledá jednotu

Adéla Gálová

Maďarsko stojí před parlamentními volbami a podle nedávných slov premiéra Viktora Orbána by se mohlo zdát, že půjde o událost, jejíž výsledek definitivně rozhodne o dalším směřování země. 15. března, tedy v den nejvýznamnějšího maďarského státního svátku, totiž Orbán ze své grandiózně vyzdobené tribuny vyslal maďarské společnosti jednoznačný vzkaz: zvítězíme-li, budeme „požadovat zadostiučinění“. Pochyby nepřipustil ani v otázce, komu důsledky této – nejen morální, ale podle Orbána též právní – satisfakce poplynou.

Pravolevé rozložení politických sil je v Maďarsku pasé, a společnost se musí rozhodnout, zda se postaví za strážce hodnot, jež vládní strana Fidesz prezentuje jako ty jediné a absolutní, či nechá-li se, v dikci vládní propagandy, opít bruselským rohlíkem ze židozednářské pece miliardáře Györgye Sorose a jeho všudypřítomné sítě zaslepených poskoků. „Najatí Sorosem“ je totiž reálné označení, jímž Orbán častuje všechny, kdo v nastávajících volbách nekopou za jeho stranu – což je obzvláště pikantní v případě krajně pravicového Jobbiku.

Rozhodl-li se premiér k tak smělému manévru, jakým je setření jakýchkoli rozdílů mezi jednotlivými stranami opozice a jejich paušálnímu onálepkování ve stylu „kdo není s námi, je proti nám“, jistě tak neučinil nevědomě. Čím dál tím nervóznější politik, jehož straničtí kolegové mají aktuálně za sebou sérii nepěkných korupčních skandálů, má nyní více než kdy dřív potřebu jasně definovaného nepřítele, který budí respekt i odpor svou domnělou mocí. A mohlo by se dokonce zdát, že hraje vabank, neboť s reálným počtem migrantů v republice je na tom Maďarsko obdobně jako kterákoli jiná středoevropská země a dokonce i sorosovská či protibruselská nota začínají být mírně obehrané, zejména ve světle toho, jak si současná vláda i s veškerými unijními dotacemi vede v sektoru ekonomickém, školském či zdravotnickém. Orbán tedy ještě přitvrdil, a podobně jako český prezident při inauguraci, začal na své spoluobčany ukazovat prstem a hrozit. Co tato dosud i na maďarské poměry vyhrocená rétorika udělá s veřejnými sympatiemi, zatím není jasné.

Kurdové v padlém Afrínu slibují Turkům peklo na Zemi. Místo něj můžou přijít etnické čistky

sinfin.digital