V Moskvě se vzpomínalo na protest proti okupaci Československa, policie opět zatýkala. Z Hradu zní kritika

ČTK

luš

Policie na Rudém náměstí v Moskvě zadržela tři účastníky dnešní vzpomínkové akce na 50 let starý protest takzvaných osmi statečných proti invazi do Československa. Informoval o tom ruský opoziční list Novaja Gazeta. Dnešní manifestace se v ruské metropoli podle serveru OVD-Info zúčastnilo asi 30 lidí, ruský Novaja Gazeta udával asi 30 účastníků. Zásah ruské policie proti demonstrantům zkritizoval ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák, později také zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Z nejasných důvodů byl v Moskvě dnes zadržen také lídr opozice Alexej Navalnyj. 

„Dobře, že si dnes v Moskvě připomněli protest před 50 lety. Špatně, že tři účastníci byli zadrženi. Se všemi jsme v kontaktu, jsou v pořádku a zdá se, že se to obejde jen pokutou v nižší sazbě,“ napsal Jindrák na twitteru.

Jindrák později ČTK řekl, že ruské úřady vznesly proti trojici obvinění z přestupku účasti na nepovolené demonstraci. Podle jeho informací je za takový přestupek maximální pokuta 30.000 rublů (9900 korun), zadrženým by ale měla hrozit pokuta do 10.000 rublů. České velvyslanectví v Moskvě je s trojicí v kontaktu.

Jindrák také řekl, že s prezidentem Milošem Zemanem o událostech nemluvil. Předpokládá ale, že Zemanův postoj k záležitosti bude podobný jako jeho. Připomněl, že Zeman v roce 2014 udělil demonstrantce z roku 1968 Natalji Gorbaněvské in memoriam medaili Za zásluhy I. stupně a že se při loňské návštěvě Ruska ostře ohradil proti článku v ruském tisku, který obhajoval okupaci Československa. Zeman se letos stal terčem kritiky kvůli tomu, že se nezúčastnil žádných akcí připomínajících výročí srpna 1968 a že k tématu nepromluvil. Výhrady k jeho nynějším postojům zazněly i od účastníků protestu na Rudém náměstí před 50 lety.

Kriticky se k zásahu postavili i zástupci TOP 09 a KDU-ČSL. „Chování ruských úřadů je skandální a dokazuje, že se za 50 let příliš nezměnily. Putinovský režim není demokratický. Vláda ČR musí vyzvat tamní úřady, aby neprodleně propustily dnes zadržené demonstranty na Rudém náměstí. Před 50 lety jsme to neudělali. Dnes je to naše povinnost," uvedl v tiskovém prohlášení předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Odsuzuji dnešní zatčení tří demonstrantů připomínajících okupaci Československa na Rudém náměstí. Je vidět, že v Rusku slova demokracie a svoboda jsou stále sprostá i po 50 letech,“ napsal na twittreru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

sinfin.digital