V Polsku se konají komunální volby. Je to test hlavních stran, říká politolog

ČTK

Poláci v neděli volí své radní, starosty a primátory v ovzduší napětí mezi vládnoucími konzervativci a centristickou opozicí okolo soudní reformy, která vyvolala i hlubokou roztržku s Evropskou unii. Příležitost hlasovat má více než 30 milionů voličů. „Je zcela zřejmé, že je to test hlavních stran, který se odehraje ve velkých městech a na úrovni regionálních parlamentů,“ řekl agentuře AFP politolog Stanislaw Mocek z polské akademie věd.

Volební místnosti se otevřely o sedmé ráno a až do jejich zavření, tedy přinejmenším do 21. hodiny, platí i tzv. volební ticho v médiích pod hrozbou pokuty až milion zlotých (asi šest milionů korun). Krátce po skončení hlasování se očekávají odhady výsledků.

Výsledky podle agentury AP napoví, nakolik se většině Poláků zamlouvá vládnutí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) ve znamení agresivního ovládnutí justice, velkorysých sociálních příspěvků a sporů s Evropskou unií. Hlasování také naznačí, jak velké podpoře se těší proevropská liberální opozice, která vládla Polsku po osm let před nástupem PiS k moci v roce 2015.

sinfin.digital