Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V Rakousku vykolejil vlak. Zraněno je třicet lidí, tři těžce

V Rakousku vykolejil vlak. Zraněno je třicet lidí, tři těžce

U dolnorakouského Sankt Pöltenu dnes vykolejila souprava úzkorozchodné železnice, dva vagony se převrátily. Tři dospělé osoby byly těžce zraněny a dalších 27 cestujících utrpělo lehčí poranění, sdělila podle agentury APA Sonja Kellnerová z dolnorakouského Červeného kříže. Ve vlaku cestovalo přibližně 80 lidí, mezi nimi i mnoho dětí, které jely do škol v Sankt Pöltenu.

Nehoda se stala u obce Völlerndorf, která leží zhruba na desátém kilometru úzkorozchodné trati známé jako Mariazellerbahn. Na místo nehody bylo vysláno zhruba 30 záchranných vozidel s téměř 80 zdravotníky a lékaři, k vykolejenému vlaku odletěly i tři záchranářské vrtulníky. Podle autoklubu ÖAMTC startovaly z Kremže, Ybbsitzu a Vídně. Na místě byly také dva hasičské vozy s 50 muži.

Podle mluvčího dolnorakouských hasičů Franze Respergera krátce po sedmé hodině ranní vykolejily a převrátily se dva hnací vozy, jeden vagon zůstal na kolejích. Vlak byl na cestě do dolnorakouského hlavního města Sankt Pöltenu. Kvůli nehodě musely být odpojeny od proudu železniční troleje.

Mezi zraněními převažují poranění hlavy a hrudníku a také zlomeniny. "To souvisí se silou, jakou byli lidé vymrštěni skrz vlak," řekl Resperger. Všichni zranění sice už podle něj byli odvezeni, ale na místě zůstávají desítky příslušníků zásahových jednotek a odstraňují následky nehody. Trojice vážně zraněných je v nemocnicích v Amstettenu, Sankt Pöltenu a Vídni, lehce zranění byli většinou transportováni do Sankt Pöltenu a někteří do Melku, uvedla Kellnerová.

APA uvedla, že vagony vykolejily kousek před mostem přes řeku Pielach. První vagon podle dopravce NÖVOG vykolejil z dosud neznámých příčin, druhý v důsledku vykolejení prvního.

Po nehodě byl přerušen provoz na úseku trati mezi Sankt Pöltenem a obcí Hofstetten. Zavedena tam byla náhradní autobusová doprava. Trať má zůstat uzavřená ještě několik hodin. Nezraněné děti byly převezeny na hasičskou zbrojnici v Gerasdorfu, odkud si je mohli vyzvednout rodiče.

Mariazellerbahn spojuje známé poutní místo Mariazell ve spolkové zemi Štýrsko se zhruba 90 kilometrů vzdáleným Sankt Pöltenem.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1