V Teheránu se po požáru zřítila druhá nejvyšší budova. V jejích troskách zahynulo 30 hasičů

ČTK

pjn

Při požáru, s nímž bojují od rána hasiči v Teheránu, se zřítila výšková budova s nákupním střediskem. Státní televize oznámila, že zemřelo až 50 lidí. 

Zákazníky i personál se podařilo evakuovat, ale hasiči s plameny, které je vidět do velké vzdálenosti, stále bojují. Požár vypukl v osm hodin místního času (5:30 SEČ), kdy v budově ještě nebylo mnoho lidí.

Policie kolem ní vybudovala zátarasy a podle íránské státní televize bylo k hašení povoláno deset hasičských čet. Z televizních záběrů je patrné, že se sedmnáctipatrová stavba sesula v řádu vteřin.

"Budova Plasco je velmi stará, jde o jednu z nejstarších budov ve městě. Využívaná je hlavně k obchodním účelům. Zraněno bylo nejméně 38 osob, byly převezeny do nemocnice a většina z nich mohla být propuštěna," oznámila televize, podle níž jsou mezi raněnými hlavně hasiči.

Nákupní středisko Plasco byla jednou z prvních výškových budov v íránské metropoli. V 60. letech ji nechal postavit íránský židovský podnikatel Habíb Elghánján a pojmenoval ji stejně jako svou společnost na výrobu plastů. Po islámské revoluci v roce 1979 byl Elghánján souzen za špionáž a popraven. Mnoho příslušníků íránské židovské komunity po tomto procesu z Íránu uprchlo.

sinfin.digital