Válka, na kterou svět stále zapomíná. Počet obětí v Jemenu šplhá ke 100 tisícům

ekb

Válka v Jemenu se dostane na titulní stránky světových médií je zřídkakdy, přesto jde o jeden z nejvážnějších konfliktů současnosti. Dalším důkazem jsou nová data střediska pro monitoring konfliktů ACLED, podle kterého v Jemenu od roku 2015 zemřelo přes 91 tisíc lidí. Miliony dalších ohrožuje hladomor a cholera.  

Konflikt, v němž proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Mansúra Hádího, kterému od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií, se vleče už přes čtyři roky. Válka postupně upadá do zapomnění, podle OSN ale způsobila jednu z největších humanitárních katastrof současnosti.

Ještě do tohoto týdne se rozsah obětí jemenské války počítal jen ve velmi hrubých odhadech. Ty dva roky staré hovořily o 10 tisících, některé zdroje pak počet mrtvých odhadovaly na 50 tisíc. Podle nejnovější zprávy Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), na kterou se odvolává britský deník The Guardian, je však realita závažnější.

„Radši se zabijí sami, než aby umřeli hlady.“ Válka do Jemenu přinesla zoufalství a chudobu

sinfin.digital