Válka o financování bariéry na hranicích s Mexikem zuří dál. Rozčilený Trump práskl demokratům dveřmi

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump se dnes vydá na jih země, aby se osobně přesvědčil o situaci na americko-mexické hranici. Cesta se uskuteční v atmosféře tvrdých sporů o financování hraniční zdi. Trump v noci na středu SEČ v projevu z Oválné pracovny prohlásil, že „na žádost demokratů“ souhlasí s tím, že jižní hranici s Mexikem nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard Kč) na její financování republikánský šéf Bílého domu trvá, což ovšem demokraté nově ovládající dolní komoru Kongresu odmítají.

Demokraty chtěl prezident přesvědčit pro podporu uvolnění financí na stavbu hraniční bariéry na středeční schůzce s kongresovými lídry. Setkání v Bílém domě však podle obou stran trvalo pouze velmi krátce.

Trump po něm na twitteru napsal, že nabídl odblokování vládního rozpočtu, který už je třetí týden bez prostředků, výměnou za to, že demokraté do 30 dnů poskytnou hlasy ke schválení financí na hraniční bariéru. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová však tento návrh odmítla, načež podle šéfa demokratické senátní menšiny Chucka Schumera Trump nazlobeně opustil místnost.

Amerika ochutnala nový Kongres. Co prozradil první den pod taktovkou Trumpových odpůrců?

sinfin.digital