Válka o mozky. Kanada přebírá USA vzdělané cizince ohrožené Trumpovými plány

adk

Donald Trump přišel v sobotu s návrhem na řešení rozpočtové krize, která už rekordní 30. den svírá Spojené státy. Americký prezident sice dále trvá na 5,7 miliardách dolarů na výstavbu pohraniční bariéry, ale zároveň nabídl ústupky v některých jím dříve kritizovaných migračních programech. Stranou zájmu však zůstává věc, která trápí především americké technologické firmy. Zrušení nebo omezení jednoho konkrétního vízového programu už se snaží využít Kanada, jež láká mozky na své území.

V kandské Ottawě dlouhá léta sní o projektu, který by mohl konkurovat proslulému americkému Silicon Valley. Zřejmě nikdy nebyli k úspěchu blíže než nyní. Zatímco ve Spojených státech se vede zdánlivě nekonečná bitva mezi prezidentem a demokraty o pohraniční bariéru a nelegální migraci, technologické firmy více zajímá, co bude s cizinci, kteří nyní mají platná pracovní víza podle programu H-1B.

Ten umožňuje vybraným zhruba 85 tisícům cizích pracovníků získat pracovní povolení v USA. Trump v minulosti volal po jeho ukončení či omezení. Minulý týden slíbil, že přijde s reformou programu. I když zvolil smířlivý tón, jeho slova vyvolala u zaměstnanců v Silicon Valley ještě větší obavy. V prvních měsících po nástupu do úřadu Trump v souvislosti s pracovním trhem prosazoval politiku upřednostňování amerických pracovníků a instruoval ministerstvo vnitřní bezpečnosti k revizi programu, která by vedla k častějšímu zamítání žádostí o víza.

Loni v srpnu zaslali zástupci velkých amerických technologických firem včetně Applu, Cisca a IBM ministerstvu dopis vyjadřující znepokojení nad změnami. „Nekonzistentní imigrační politika je nespravedlivá a odrazuje talentované a velice schopné individuality od hledání kariérních možností ve Spojených státech,“ píše se v dopise. Ministerstvo odpovědělo, že navržené změny jsou nyní přezkoumávány, aby zajistili, že nejlepší žadatelé víza dostanou.

Lídr Pirátů do eurovoleb: nejsme jen stranou městských liberálů

sinfin.digital