Válka o nenáviděný glyfosát. Francie s Itálií lobbovaly za jeho konec, mají vlastní alternativu

ekb

Navzdory kritice ekologických organizací daly členské země Evropské unie na dalších pět let zelenou používání pesticidu glyfosát, který je aktivní složkou herbicidu Roundup americké společnosti Monsanto. Na pozadí politického boje mezi jednotlivými státy se sváděly také neprůhledné zákulisní hry. Zatímco Česko, Německo nebo Velká Británie prodloužení licence podpořily, Francie nebo Itálie od počátku prosazovaly její ukončení. Jak nyní napsal server Politico, za jejich snahou byly především vlastní zájmy – tedy sesadit Roundup z pozice jedničky na trhu a dostat na jeho místo vlastní alternativu, která je podle nich k přírodě o něco šetrnější.

Debata o používání glyfosátu se v Bruselu táhla dlouhé týdny. Zatímco Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje látku užívanou při hubení plevele za karcinogenní, Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky tvrdí, že je neškodná.

Celkem 18 členských zemí EU v pondělí nakonec hlasovalo pro prodloužení licence, která by jinak skončila v polovině prosince.

Firma mlžila o rizicích obávaného herbicidu Roundup. Nepohodlné vědce se snažila zdiskreditovat

sinfin.digital