Ve Francii protestovalo přes sto tisíc lidí. Násilnosti police zvládla, zadržela přes tisíc demonstrantů

ČTK

BBC

hum

V průběhu čtvrtého dne protesů hnutí "žlutých vest" ve Francii vyšlo do ulic 125 tisíc lidí. Police použila slzný plyn a vodní děla. Zraněno bylo 118 protestujícíh a 17 politicistů. Počet lidí v ulicíh ale oproti předchozím dnům klesl. Protesty se ale přelily do sousední Belgie, kde demonstranté ničili obchody a auta.

."V okamžiku, kdy k vám mluvím, je situace pod kontrolou," řekl v sobotu večer francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Policii se podařilo očekávané násilnosti zvládnout a obnovit pořádek. Francouzský premiér Édouard Philippe vyzval ke klidu, dialogu a národní jednotě. Francouzský prezident Emmanuel Macron, proti kterému jsou protesty především namířeny, se k situaci vyjádří až příští týden. Macron váhá s ústupky a často o sobě tvrdí, že nejlépe se mu pracuje pod tlakem a za mimořádných situací.

Zranění dnes při protestech utrpělo 118 protestujících a 17 policistů. Policie podle ministra vnitra zadržela celkem 1358 osob, z nichž 974 poslala do vazby. Naprostá většina - 920 lidí - byla zadržena v Paříži, kde v cele předběžného zadržení skončilo 619 osob. Kromě Paříže byla situace během dne napjatá například i v Marseille, Bordeaux, Lyonu, Grenoblu či Nantes, odkud hlásí jednoho těžce zraněného. Demonstranté na několika místech zaútočili na obchody, zapalovali auta a pokusili se postavit barikády. Podobné, byť výrazně menší demonstrace proběhli i v sousední Belgii. Policie tam zadržela 400 lidí. Protestovalo se i v Nizozemsku.

Policie v Paříži ještě před začátkem dnešních protestů zatkla téměř tři sta lidí

sinfin.digital