Ve slovinských prezidentských volbách zvítězil stávající prezident Pahor

ČTK

lup

V dnešním druhém kole slovinských prezidentských voleb zvítězila dosavadní hlava státu Borut Pahor s 53 procenty hlasů. Volební komise zatím sečetla více než 90 procent hlasů. Pahorův protikandidát, starosta města Kamniku Marjan Šarec již podle agentur uznal svou porážku.

Bývalý sociálnědemokratický premiér Pahor usiloval o druhý pětiletý mandát a byl favoritem. Čtyřiapadesátiletý Pahor, jemuž jeho český protějšek Miloš Zeman 28. října udělil Řád bílého lva za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky, získal v prvním kole prezidentských voleb před třemi týdny zhruba 47 procent hlasů, zatímco bývalý herec a satirik Šarec dokázal oslovit 25 procent voličů.

Devětatřicetiletý Šarec je relativním nováčkem v politice a zastupuje stranu, která není ani v parlamentu a zatím působí jen na lokální úrovni. Šarec uvedl, že chce poblahopřát Pahorovi k získání druhého funkčního mandátu. Dodal však rovněž, že podpora, kterou získal, také naznačuje, že je čas na změnu a že je hrdý na to, že měl možnost účastnit se tohoto boje. "Je to velmi dobré skóre navzdory konečnému výsledku a ukazuje, že přišel čas na generační změnu," řekl slovinské televizi.

sinfin.digital