Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Vegan přál na Facebooku smrt řezníkovi, kterého zabil terorista. Hrozí mu vězení a mastná pokuta

Vegan přál na Facebooku smrt řezníkovi, kterého zabil terorista. Hrozí mu vězení a mastná pokuta

Francouzskému veganovi hrozí až pět let vezení za facebookový příspěvek o  teroristickém útoku na jihozápadě Francie. Muž napsal, že má nulový soucit s jednou z obětí - řezníkem, který pracoval v přepadeném supermarketu. Příspěvek byl ze sociální sítě smazán.

Vegan, jehož jméno úřady nezveřejnily, čelí podezření z trestného činu schvalování teroristického činu. Podle agentury Reuters mu hrozí trest vězení až ve výši pěti let a pokuta až 75.000 eur (1,9 milionu korun).

Trestní oznámení na vegana, který pochází z vesnice Saint-Guadens nedaleko španělských hranic i místa pátečního atentátu, podal svaz francouzských řezníků. Příspěvek, kvůli kterému má muž potíže, byl mezitím ze sociální sítě smazán.

Před dvěma dny dostal jistý levicový aktivista ve zrychleném řízení podmíněný trest odnětí svobody na jeden rok za schvalování smrti další z obětí pátečního atentátu, policisty Arnauda Beltrama.

Útočník Radouane Lakdim v pátek nejprve v Carcassonne ukradl automobil, těžce zranil řidiče a usmrtil dalšího cestujícího. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí. Většině lidí se podařilo uniknout, útočníka policie po několika hodinách zastřelila.

Mezi čtyřmi oběťmi útoku byli i řezník Christian Medves a policista Arnaud Beltrame, který se nechal vyměnit za jednu ze zaměstnankyň supermarketu.

Na jihozápadě Francie se dnes mezitím konaly pohřby Hervého Sosny, Christiana Medvese a Jeana Maziérese, tří z obětí pátečního atentátu. Smuteční ceremonie v Trèbes se zúčastnila řada vysoce postavených politiků, včetně premiéra Édouarda Philippa. Policistu Beltrama uloží do hrobu na hřbitově ve Ferrals-les-Corbières dnes odpoledne. Tryzna za něj se konala již ve středu v Paříži.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1