Velká bankovní detektivka: Kdo vydělává na zmrazených Kaddáfího miliardách?

Ondřej Fér

Na zmrazených účtech někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího leží 67 miliard eur. Jak zjistil server Politico, na to, že jde o „mrtvé” peníze, je na účtech poměrně živo. Na účty vedené v Lucembursku a v Bahrajnu z nich pravidelně odchází tučné dividendy. Komu, to nikdo netuší. Potenciální skandál ale může zasahovat do nejvyšších pater evropské aristokracie.

Před šesti lety se v Libyi zhroutil autoritářský režim plukovníka Muammara Kaddáfího. Sám diktátor skončil neslavně, ale nikoliv nečekaně, když ho zlynčovali lidé, jejichž neomezeným pánem a vládcem ještě docela nedávno byl. Po Kaddáfím zůstala zbídačelá země ve stádiu absolutního rozvratu a množství soukromých účtů přetékajících penězi. Kaddáfí je získal důsledným plundrováním materiálových zdrojů ropné země.

Z rozhodnutí mezinárodních autorit byly tyto účty zmrazeny. Peníze z nich mají být uvolněny ve prospěch celé Libye, až se tamní situace uklidní. To je na jedné straně hezký humanistický záměr. Současně to ale vzhledem k libyjským poměrům může znamenat, že Kaddáfího miliardy budou na zmrazených účtech ležet v zásadě libovolně dlouho.

Svobodné a transparentní. Američané požadují věrohodné volby v Egyptě i v rozvrácené Libyi

sinfin.digital