Velké překážky a nejistý výsledek. Co čekat od summitu zemí G20 v Hamburku

ČTK

raz

Německá kancléřka Angela Merkelová očekává na summitu zemí G20 v Hamburku složitá vyjednávání. Není podle ní jednoduché sladit různé postoje, věří ale, že se rozdíly podaří překonat. Hostitelka summitu, který se uskuteční v pátek a v sobotu, to dnes řekla v Berlíně před jednáním s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten Berlín ujistil o podpoře Pekingu a vyjádřil přání, aby se vzájemné vztahy dále prohloubily.

Merkelová a čínský prezident se v německé metropoli sešli už v úterý večer, kdy jednali především o bilaterálních vztazích a vyhrocené situaci kolem Severní Koreje. Na dnešním obědě budou podle Merkelové mluvit hlavně o přípravě summitu G20. "Dát dohromady 20 států a všechny jejich představy není úplně jednoduché," poznamenala kancléřka.

Merkelová věří, že se podaří překážky překonat, i když zatím neví, jak bude vypadat konečný výsledek. Její slova do jisté míry odrážejí obavy pozorovatelů, podle nichž není vůbec jisté, že se summitu velkých ekonomik podaří schválit závěrečnou deklaraci.

Příčinou obav je hlavně postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se zejména v otázkách ochrany klimatu a volného obchodu odlišuje od většiny ostatních zemí G20. Trump nedávno rozhodl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu a často také zmiňuje možnost zavést protekcionistická opatření.

sinfin.digital