Venezuela se otřásá: Maduro tlačí na armádu, Trump uznal prozatímním prezidentem Guaida

ČTK

jj

Předseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó, který je vůdcem opozice proti stávajícímu prezidentovi Nicolási Madurovi, se dnes v Caracasu prohlásil úřadujícím prezidentem. Záhy poté ho jako prozatímního šéfa státu uznal americký prezident Donald Trump, jehož krok následovala Organizace amerických států (OAS) a postupně už i několik latinskoamerických zemí. Místní úřady mezitím informovaly, že při protivládních demonstracích ve městě San Cristóbal přišli o život dva protestující a dalších pět jich utrpělo zranění.

Maduro později v reakci oznámil, že Venezuela přerušuje diplomatické vztahy se Spojenými státy. Zároveň vyzval americké diplomaty, aby do tří dnů Venezuelu opustili. Na venezuelskou armádu pak Maduro apeloval, aby v zemi "udržela jednotu a disciplínu". "Zvítězíme," řekl prezident svým příznivcům shromážděným před palácem v Caracasu. Ministr obrany Vladimir Padrino následně na twitteru uvedl, že venezuelské ozbrojené složky Guaidóa jako prezidenta neuznávají.

Guaidó se úřadujícím prezidentem prohlásil v metropoli před mnohatisícovým davem svých přívrženců. Zvedl při tom pravou ruku jako při složení přísahy. "Přísahám, že oficiálně přebírám pravomoci státní exekutivy jako úřadující prezident Venezuely, abych... docílil (ustavení) přechodné vlády a svobodných voleb," pronesl.

Opěvovaný ruský protiletadlový systém Pancir neobstál, Izraelci jej ničili jako na střelnici

sinfin.digital