Venezuela zahnaná v koutě: USA rozšířily sankce, vyzývají k odkladu voleb

ČTK

raz

Spojené státy dnes zvýšily tlak na Venezuelu ve snaze odradit ji od uspořádání kontroverzních prezidentských voleb, které by se podle Západu nekonaly ve svobodném ovzduší. Washington také rozšířil seznam subjektů, obviněných z obchodu s drogami, proti nimž namířil své sankce. Jde o tři venezuelské občany a 16 firem působících v zemi, jež mají dotyční jedinci pod kontrolou. Postiženy jsou rovněž čtyři panamské společnosti v jejich rukou.

Americký viceprezident Mike Pence na zasedání Organizace amerických států (OAS) vyzval při této příležitosti venezuelského prezidenta Nicoláse Madura k odkladu voleb plánovaných na 20. května. Podle Pence půjde o jeden velký podvod. Viceprezident USA také naléhal na státy sousedící s Venezuelou, aby proti ní přijaly vlastní sankce. Zároveň vybídl 35člennou OAS, aby Venezuele pozastavila členství.

„Zakážeme zkorumpovaným úředníkům venezuelského režimu přístup do amerického finančního systému, protože spolupracujeme s mezinárodními partnery na podporu venezuelského lidu při obnově demokracie a návratu k prosperitě,“ řekl k sankcím ministr financí Steven Mnuchin.

Trump si usmyslel stěhování ambasády do Jeruzaléma, u jejího otevření ale nebude

sinfin.digital