Venezuelu má před hladem zachránit „plán Králík“. Není mazlíček, je to 2,5 kilo masa, radí ministr

ČTK

lup

Prezident Nicolás Maduro nabádá hladové Venezuelany, aby jedli králíky, napsala dnes agentura Reuters. Nemají je už vnímat jako domácí mazlíčky, ale jako 2,5 kilogramu masa s vysokým obsahem proteinů. Úřady také občany učí, jak pěstovat zeleninu na střechách a balkonech. Prezidentovi odpůrci kontrují, že hlavní příčinou hospodářské krize a tedy i nedostatku potravin je selhání modelu socialistické ekonomiky financované výnosy z těžby ropy a prezidentův "plán králík" mají za nesmyslný.

Prezident svůj plán představil ve státní televizi: „V důležité otázce živočišných bílkovin byl schválen 'plán králík', protože králíci se rychle množí“. Ministr pro městské zemědělství Freddy Bernal pak v televizní debatě řekl, že jde o kulturní problém, protože králíky vnímáme jako roztomilé domácí mazlíčky. „Ale králík není mazlíček, je to 2,5 kilogramu masa s vysokým obsahem bílkovin a žádným cholesterolem,“ dodal.

Maduro se chce svou „akcí králík“ bránit v hospodářské válce, kterou proti venezuelské vládě vedou podle prezidenta „imperialistické síly“. Vláda na vrub této „války“ rutinně přičítá veškerý nedostatek základních věcí: jídla, léků či hygienických potřeb. „Imperialistické síly“ se podle Caracasu pokoušejí zemi hospodářsky zničit, aby mohly posléze vypudit z úřadu socialistického prezidenta. Opozice tvrdí, že za vše mohou špatné vládní politiky. Venezuela se kvůli vleklému nedostatku potravin potýká s rekordně vysokou mírou dětské podvýživy.

sinfin.digital