Veřejnost umí porazit fašisty, hodnotí slovenské volby komentátoři. Budou padat hlavy i u Fica?

ČTK

raz

Katastrofa pro vládní sociální demokraty (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, úspěch pravicové koalice a porážka šéfa krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, který neobhájil post hejtmana Banskobystrického kraje. Tak reagují slovenská média na výsledek sobotních krajských voleb na Slovensku. Výsledky hlasování ocenili zástupci pravicové opozice, slovenský prezident Andrej Kiska uvítal porážku Kotleby.

Kandidáti široké pravicové koalice obsadí posty hejtmanů v pěti z osmi samosprávných krajů, nejsilnější vládní strana Směr-SD se svými koaličními spojenci bude mít hejtmany jen ve dvou krajích, takzvaných župách.

„Župní politická mapa se zásadně mění a ačkoliv se porážka Mariana Kotleby v Banské Bystrici sice opatrně, ale přece jen očekávala, hlasování potvrdilo trend ztrácení pozic Směru," napsal list Sme. Dodal, že výsledky odrážejí i sílící nevoli s politikou Směru-SD a že Ficova strana ztratila svou nadvládu.

Neúspěch Kotleby, kterého v přímě volbě hejtmana Banskobystrického kraje porazil nezávislý kandidát s podporou koaličních i opozičních stran Ján Lunter, je podle listu pro zemi velmi dobrou zprávou. "Ukazuje, že když veřejnost chce, je schopna porazit fašisty. Cenou za to je, že z politiky se prakticky vytratil souboj idejí a řešení," uvedl list.

Slovenské povstání: Voliči zařízli neofašistu Kotlebu i vládní sociální demokracii. Komentář V. Bucherta

sinfin.digital