Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Vesnici v Grónsku obchází strach. K pobřeží připlul obří ledovec, může způsobit tsunami

Vesnici v Grónsku obchází strach. K pobřeží připlul obří ledovec, může způsobit tsunami
 

Krušné dny zažívají obyvatelé malé vesnice Innaarsuit na pobřeží Grónska. Do blízkosti jejich osady totiž v úterý připlul obrovský ledovec, který je potenciálně velkým nebezpečím. Kdyby se totiž jeho část utrhla, mohla by vyvolat vlnu tsunami. Vedení obce proto vyhlásilo stav nouze a obyvatelům doporučilo, aby se evakuovalo do vyšších poloh.

Část ledovce už se dle webu CBC news v úterý odtrhla a způsobila velké vlny. Nebezpečí ale stále zažehnáno není. Padající ledové kvádry by mohly vyvolat i vlnu tsunami, která by pro vesnici nejspíš byla fatální. 

Ledovec se naštěstí přestal pohybovat, ale podle předpovědi má v oblasti až do soboty pršet, což zvyšuje pravděpodobnost dalšího tání ledovce. „Je tu 180 obyvatel a my máme velké obavy, jsme vyděšení,“ řekl stanici CBS předseda obecní rady Innaarsuit Karl Petersen.

Místní se dle zpravodajského webu KNR obávají zejména o elektrárnu, obchod a domy, v nichž žijí starší lidé. Všechny se totiž nachází v blízkosti oceánu a velké vlny je mohou zničit. 

Situaci ve vesnici monitorují dánští záchranáři a námořnictvo, které je připraveno obyvatelstvo rychle evakuovat do bezpečí. 

Že obavy místních nejsou liché, dokládá i dění z loňska. Minulé léto v jiné osadě na severovýchodě Grónska zabily vlny vyvolané rozpadajícím se ledovcem čtyři lidi. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1