Většina měst se obejde bez zákazů jízdy, věří německá vláda. Je to nadále jejím cílem

ČTK

sto

Německá vláda je přesvědčena, že se ve většině znečištěných měst podaří vyhnout zákazům jízdy starších dieselových aut. Je to nadále jejím cílem, řekl dnes na tiskové konferenci v Berlíně mluvčí vlády Steffen Seibert v reakci na úterní výrok nejvyššího správního soudu. Ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) požaduje, aby automobilky na své náklady vybavily naftová auta splňující emisní normu Euro 5 a Euro 6 novými katalyzátory.

Spolkový správní soud v Lipsku v úterý rozhodl, že německá města mají kvůli ochraně čistoty ovzduší možnost zakázat jízdu naftových vozů. Musejí přitom ale přihlédnout k zásadě přiměřenosti. Konkrétní rozsudek se týkal Düsseldorfu a Stuttgartu, se zákazy už ale počítá Hamburk a uvažuje o nich i Mnichov nebo Berlín.

„My vycházíme z toho, že velká část měst, kde je jsou hranice čistoty ovzduší překročeny mírně, tento problém překoná bez jakýchkoliv zákazů jízdy,“ řekl dnes Seibert, podle něhož by k dodržení maximálních hodnot oxidu dusičitého (NO2) měla v těchto případech stačit i jiná opatření. „Jasným cílem spolkové vlády je vyhnout se zákazům jízdy tam, kde to je možné,“ zdůraznil.

Zeman vystřelil z Aurory, musíme říct dost. Mlčení k vraždě novinářů je rudá kontrolka, říká Fischer

sinfin.digital