Většina muslimů v Evropě se necítí evropsky, je třeba je začlenit, říká autor euroislámu

Markéta Žižková

Bassam Tibi sám o sobě říká, že jeho život tvoří tři segmenty: narodil se v Sýrii, studoval v Německu a vyučoval mimo jiné na amerických univerzitách. V devadesátých letech přišel s myšlenkou evropského islámu. Loni vydal článek s názvem Kapituluji. „Když jsem v Německu, tak trávím většinu času v Berlíně. Tam najdete dvě libanonské paralelní společnosti, mnoho tureckých a také kurdské. Nyní je tam navíc jeden milion Syřanů, kteří přišli během krátkého období. Mají vlastní mešity, obchody, právníky nebo nemocnice. To není integrace. Většina lidí, kteří žijí v paralelních společnostech, jsou mírumilovní, nedělají problémy. Ale říkají: my do Německa nepatříme. Až když namixujete náboženství a politiku, tak máte extrémismus a také terorismus,“ říká emeritní profesor mezinárodních vztahů na univerzitě v Göttingenu v rozhovoru pro INFO.CZ. Kde vidí Německo za deset let? A jak vnímá vlastní identitu? O tom mluvil v rozhovoru pro INFO.CZ.

V Praze jste se účastnil konference, která se zabývala i tím, jak přistupovat k islámskému extrémismu. Jaká byla vaše rada českému publiku?

První rada zněla, aby lidé studovali problém v širším kontextu. Evropští, ale i američtí politici mají sklon se na islámský extrémismus dívat pouze z úhlu násilí. Problémem je ale bezpečnost, a ta je více než jen násilí.

Zeman jde proti zájmům Ruska. Jen se tváří, že chrání české firmy, říká bývalý velvyslanec

sinfin.digital