Vězení? Ne, radši knihu! Německé soudy odsuzují mladistvé k neobvyklým trestům

Místo vězení nebo veřejně prospěšných prací dostává stále více mladých lidí v Německu za různé prohřešky neobvyklý trest. Napravit se mají tak, že přečtou knihu. Naposledy tak byli ke čtení odsouzeni dva mladí vandalové, kteří záměrně povalili a poničili vánoční stromek před jednou z mnichovských italských restaurací. A nevšimli si při tom, že je zdálky sleduje policejní hlídka. Policisté vyběhli z auta a dva osmnáctileté, opilé mladíky hned na místě zadrželi. A trest?

Speciální soud pro mladistvé rychle odsoudil oba pachatele k nahradě škody ve výši 20 eur, kterou ale museli oba, každý polovinu, osobně donést i s příslušnou omluvou majiteli restaurace. Zároveň ale byli mladíci odsouzeni k účasti na čtenářském projektu „Kontext“. Ten podle deníku Süddeutsche Zeitung spočívá v tom, že „odsouzenci“ musejí po dobu 25 hodin číst knihy. Číst nebudou doma, ale na univerzitě, kde zároveň budou debatovat s pedagogy nejen o obsahu knih, ale také o svých osobních zážitcích ze čtení.

Tento případ není přitom v poslední třech letech v Německu nijak neobvyklý. Počet takových případů naopak přibývá. Němečtí soudci mají při posuzování některých přestupků nebo i trestných činů s mírnější sazbou možnost poměrně velké „improvizace“ a „kreativity“. Mohou tedy rozhodnout i o trestech, které laikům připadají, mírně řečeno, velmi neobvyklé. A k nim patří i povinné čtení.

Památky, pivo i spílání Benešovi. Krajní pravice z Německa a Rakouska si dala sraz v Praze

sinfin.digital