Více než třetina Rusů schvaluje okupaci Československa. Většina o ní vůbec neví, ukázal průzkum

ČTK

luš

Skoro polovina Rusů o vpádu sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968, který skoncoval s reformami pražského jara, nic neví. Více než třetina – 36 procent – považuje invazi za oprávněnou, Sovětský svaz si podle nich počínal správně. Vyplývá to z průzkumu ruského nezávislého sociologického střediska Levada, podniknutého podle agentury Unian v předvečer 50. výročí intervence.

„Výsledky průzkumu svědčí o tom, že se Rusko vrací k propagandě v duchu Brežněvovy éry,“ usoudil ředitel střediska, sociolog Lev Gudkov. Úplné výsledky průzkumu by podle něj měly být zveřejněny dnes.

Zatímco 45 procent dotázaných mělo problém vyjádřit se, o co před 50 lety šlo, podle pětiny dotázaných vše zavinily „podvratné akce“ Západu proti socialistickým státům. Skoro čtvrtina usoudila, že protisovětsky naladění politici v tehdejším Československu se pokusili o převrat, čehož důsledkem byl vpád vojsk. A skoro pětina Rusů si myslí, že v Československu vypuklo „povstání proti režimu, nastoleného Sovětským svazem“.

sinfin.digital