Virtuální hon na členy IS: Po radikálech pátrají stovky Syřanů z celého světa

ekb

Nejhorší řádění Islámského státu má Sýrie a Irák už zřejmě za sebou, pachuť ze zvěrstev, kterých se radikálové na lidech dopouštěli, ale přetrvává. Místní se ale nechtějí smířit s tím, že by islamistům měly jejich zločiny projít bez trestu. Několik stovek dobrovolníků se proto rozhodlo, že budou jednat na vlastní pěst a skrze aplikaci WhatsApp se snaží bývalé členy Islámského státu vypátrat a předat spravedlnosti. Jak jejich systém funguje a co se podezřelými stane po dopadení? 

Jedním z členů skupiny dobrovolníků je Aghíd al-Khodr, který pátrá po bývalých členech Islámského státu ze svého domu v Německu. Probouzí se ještě před rozedněním, téměř okamžitě bere do ruky mobilní telefon a prochází nové fotografie a hlasové nahrávky zaslané do tajné skupiny na WhatsAppu. Právě přes oblíbenou komunikační aplikaci si zasílají novinky i další dobrovolníci pátrající po islamistech - aktivisté, civilisté, ale i bojovníci opoziční Svobodné syrské armády (FSA).

Na obrazovce sleduje snímky vysídlených osob, kteří procházejí kontrolními stanovišti na severu Sýrie. Přes ně se dostávají pryč z území, která dříve ovládal Islámský stát.

„Tito lidé proti nám páchali zločiny. Mučili nás, zabíjeli naše příbuzné a nejbližší přátelé,“ popisuje pro server Syria Direct důvod své dobrovolné práce Aghíd. Sám pochází ze syrské provincie Dajr az-Zaur, jejíž většinu Islámský stát ovládal víc než tři roky. Z rodné Sýrie uprchl v roce 2015 poté, co byl radikály napaden, a usídlil se v Německu.

sinfin.digital