Vítězné ráno řezníka z Damašku? Krvavá bitva o syrské Aleppo v minutě zlomu

Lukáš Pospíšil

Vývoj v syrském Aleppu směřuje k zásadnímu milníku. Vojáci věrní syrskému prezidentovi pokračují v tažení proti rebelům ve východní části metropole a dobývají v rychlém sledu další čtvrti v historickém centru. Zprávy na sociálních sítích o tom, že se povstalci hromadně vzdali, není možné nezávisle ověřit, ale jejich četnost napovídá, že bitva, která je ústředním svárem celé syrské války, spěje po čtyřech letech masakrů a tragédií k vyvrcholení.

Zlom v syrské válce je povážlivě blízko. Vojáci prezidenta Bašára Asada rychle získávají další klíčové čtvrti v historickém centru kdysi nejlidnatějšího města Sýrie. Po úspěších z minulého týdne, kdy se jim s podporou Ruska a Íránu podařilo zamrzlý konflikt rozhýbat a kdy začali dobývat nová území, je jen otázkou času, kdy bitva, kterou sleduje celý svět, dospěje ke konci. A stále jasnější je, že se jedná spíše o hodiny nebo dny, nikoli o měsíce.

Potvrzuje to i aktuální neochota syrského režimu přistoupit na jakýkoli klid zbraní a pondělní ruské veto rezoluce OSN o krátkodobém přerušení bojů.

Vymodlená tečka za krvavým bojem v rozvalinách a za bombardováním, při kterém umíraly stovky lidí týdně, vůbec nemusí být hladká. Někteří (radikálnější) povstalci odmítli své pozice opustit, což staví zkazky o hromadném složení zbraní, které kolují po sociálních sítích, do nového světla. Jiní ale zřejmě vsázejí na jednání v Turecku, kde pod taktovkou Ankary a Ruska údajně přistoupili na určitou formu dohody.  

Další překvapení syrské války. Rebelové prý tajně jednají s Ruskem

sinfin.digital