Vítězství s hořkou pachutí: Merkelová vydřela koalici, boj ale nekončí. Komentář I. Záruby

Igor Záruba

Vzejde kancléřka Angela Merkelová ze své třetí velké koalice se sociální demokracií jasně posílena? Bude spíše silnější, nebo nikoli? Oslabí ji to, nebo položí? Takto nějak znějí otázky, které si kladou politici, analytici a voliči poté, co se představitelé CDU, CSU a SPD oznámili, že dokonáno jest. Nebo, což je blíže pravdě: Uf, povedlo se! 

A právě ono citoslovce povzdechu je zcela na místě. Jen pro pořádek - poslance do Spolkového sněmu (Bundestag) vybírali Němci 24. září, logická vládnoucí sestava v podobě CDU/CSU, FDP a Zelení se rozpadla na konci listopadu. Velkokoaliční shoda se socialisty, o níž se začalo licitovat zkraje roku, byla oznámena 7. února. Jinak řečeno, od osudné zářijové neděle, která rozhodla, aby v zásadě nic nerozhodla, uplynulo dost času na přemýšlení. O tom, co je, potažmo o tom, co bude. Nejsou to nijak radostné vyhlídky.

To, že by měly politické elity ve Spolkové republice zpytovat svědomí pro své úsměšky nad zdlouhavým sestavováním kabinetů v některých okolních západních zemích, je to nejmenší. Horší je, že ani sdělení, že „to bude”, které přišlo po 24hodinovém vyjednávacím maratonu (debaty měly skončit v neděli), není zárukou, že se tak stane.

Verdikt má v rukou členská základna SPD, totožně jako v roce 2013. Více než 440 tisíc straníků určí, jestli bude mít Německo doopravdy federální kabinet, nebo zda půjdou občane znovu volit. Pojistkou, aby nastala varianta A, jsou posty ministrů zahraničních věcí, financí a práce, které by měli sociálně-demokratičtí partneři dostat. Starší generaci v partaji by to mohlo uchlácholit; tu mladší, silně protivelkokoaličně naladěnou, naopak podráždit.

Poučením budiž také až jakýsi nezájem vládnout mocnosti, která se pyšní přídomkem „nejsilnější ekonomika EU” a „motor kontinentu”. Ani blok CDU/CSU, který na mocenské licitace zbyl, nedával najevo, že by byl šancí chopit se moci právě nadšený. Zbyla z toho jakási povinnost vůči těm, kdo jí dali hlas.

sinfin.digital