Vítězství slavili tím, že jezdili s hlavami mrtvých na autě, říká bývalý dětský voják IS

ekb

Ibn Mesúd byl jedním z dětských vojáků Islámského státu, přezdívaných také jako „mláďata chalífátu“. V 17 letech se však mladému Syřanovi podařilo z řad brutální teroristické organizace utéct. V nejnovějším videu nyní popisuje ty nejhorší zážitky a zvěrstva, kterým musel jako mladý bojovník přihlížet. Lidé žijící v chalífátu jsou podle jeho svědectví neustále vystrašení a musí se řídit přísnými pravidly, která ale pro radikály a jejich rodiny neplatí. 

„Když vyhráli bitvu, vzali hlavy vojáků a vystavili je na svých autech. Jezdili po okolí, aby se předvedli a stříleli při tom kulky do vzduchu,“ říká Ibn Masúd na videu pořízeném během rozhovoru s odborníky z Mezinárodního centra pro studium násilného extremismu (ICSVE), která v rámci boje proti terorismu a islámského extremismu v posledních dvou letech vyzpovídala desítky bývalých členů Islámského státu i jejich obětí.

„Lidé byli vystrašení. Někteří z nich se na to ani nemohli dívat, protože to byl opravdu strašný pohled,“ svěřil se syrský mladík, který se prý k radikálům přidal kvůli penězům a jídlu. Právě brutality, jako je chlubení se hlavami mrtvých protivníků, měly podle Masúda civilisty žijící pod taktovkou Islámského státu zastrašit a přinutit je, aby věřili, že právě bojovníci IS jsou „těmi nejmocnějšími a nejspravedlivějšími.“

Ženy, které se přidaly k IS, jsou nebezpečné a musí být stíhány, říká pro INFO.CZ odbornice z USA

sinfin.digital