Vítr přes 200 km/h, víc než milion evakuovaných a obavy z apokalypsy. USA čekají nejhorší hurikán za desítky let

ČTK

lup

Miliony Američanů se na východě Spojených států připravují na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za desítky let. V centru hurikánu čtvrté kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Stav ohrožení dnes vyhlásil i Washington a prezident Donald Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán plně připravena.

Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která začala dnes v poledne místního času (v podvečer SELČ). Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Někteří obyvatelé Virginie ale možná budou muset na nouzové přístřešky čekat i několik dní. Místní úřady uvedly, že některé přístřešky se otevřou až ve středu nebo ve čtvrtek. Guvernér Ralph Northam nařídil povinnou evakuaci některým obyvatelům níže položených pobřežních oblastí. Týká se zhruba 245.000 lidí, uvedla agentura AP.

Drsná prognóza: Nejlidnatější region Číny bude na konci století kvůli vedrům neobyvatelný

sinfin.digital