Vládnoucí egyptská armáda nestrpí jiný názor, blogery zavírá jednoho po druhém

Pavel Novotný

Zátah na blogery. A vůbec všechny, kteří beze zbytku nesdílejí názor egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Nynější tažení egyptské policie lze sotva nazvat jinak. Po zatčení novináře Vaíla Abbáse, kterého stanice BBC v roce 2006 zařadila mezi nejvlivnější osobnosti planety, zabušilo komando i na dveře Házima Abdala Azíma. Aktivisty, který se v roce 2014 zapojil do Sísího předvolební kampaně, což ovšem později označil „za největší omyl svého života“.

Házim Abdal Azím není v politice začátečník. V roce 2007, tedy čtyři roky před začátkem tzv. Arabského jara, se stal poradcem ministra pro telekomunikace a informační technologie, dva roky nato pak jeho náměstkem. Patřil totiž k prvním egyptským vývojářům arabských aplikací pro mobilní telefony, se kterými začal už zkraje nového tisíciletí.

Ještě před revolucí z roku 2011 dal najevo, že mu jsou blízké názory tehdy již bývalého generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammada Baradeje, který v roce 2005 dostal společně se svojí organizací Nobelovu cenu za mír. Sekulární liberál Baradej měl politické ambice a Abdal Azím (kvůli podpoře jeho osoby) problémy, když se o něj v roce 2010 zajímali agenti tehdy vládnoucího prezidenta Husního Mubáraka.

Zbožný fotbalista "Mo" Salah je idolem Egypťanů i britských fanoušků. Káhiře ale vadí jeho vous

sinfin.digital