Vojáci v Gabonu se pokusili o státní převrat. Plán rychle ztroskotal

ČTK

lup

jj

V Gabonu se podařilo zmařit pokus o převrat a dopadnout vůdce pučistů, kteří dnes ráno ohlásili, že přebírají kontrolu nad vládou a že Ali Bongo už není prezidentem. Vládní mluvčí ujistil, že vláda je stále u moci. K záležitosti se zatím nevyjádřil nikdo z vysokých politiků. Podle agentur byl pokus o převrat záležitostí pěti vojáků a všichni už byli zneškodněni. Devětapadesátiletý Bongo je v čele země od roku 2009. K moci se dostal po smrti svého otce Omara Bonga, který státu vládl téměř 50 let.

V jejich čele stál podle agentury Reuters poručík Kelly Ondo Obiang, který ráno přečetl v televizi prohlášení, podle nějž Bongo není schopen svůj úřad dále vykonávat. Jeho společníci byli podle Reuters zatčeni už dříve, Obiang byl dopaden později jako poslední.

Agentura AFP s odvoláním na prezidentský úřad uvedla, že dva z pučistů byli zabiti. „Bezpečnostní síly zaútočily na budovu rozhlasu, zabily dva členy komanda a osvobodily rukojmí," uvedl odpoledne v prohlášení úřad prezidenta. Podle AFP bylo v komandu šest vojáků, jimž se ráno podařilo přemoci policisty před budovou státní televize a rozhlasu a zajmout pět novinářů a techniků.

Velká blamáž v kauze armádních zakázek. „S něčím takovým jsem se ještě nesetkal,“ říká advokát s dvacetiletou praxí

sinfin.digital