Vojenský mozek Blízkého východu: Kdo byl íránský generál, kterého zabili Američané?

Pavel Novotný

Okupoval první strany časopisů. Býval řazen k nejmocnějším osobnostem Blízkého východu. Vedl jednotku, která operuje na několika regionálních bojištích. Íránská režimní média ho vykreslovala jako otcovského velitele, který se svými vojáky cestuje až na frontu. Konzervativního íránského generála Kásima Sulejmáního obdivovali i odpůrci islámského režimu. Život teheránského generála ale brutálně ukončili Američané. Na příkaz prezidenta Donalda Trumpa ho v noci na dnešek na bagdádském letišti zabily americké rakety. Připomeňte si život i kariéru Kásima Sulejmáního, jak ji zaznamenal ve svém textu Pavel Novotný. 

„Chceš nás, Íránce zastrašit tím, že budeš stínat hlavy mým bratrům, ty ohavný vrahu? Ne, my neprohrajeme a zničíme tě, pokud tu bude s námi Kásim Sulejmání.“ Tato píseň opěvovala jednoho z nejvyšších šéfů íránských Revolučních gard. Paralelní, nábožensky konzervativní armády, která podléhá přímo nejvyššímu náboženskému vůdci země.

Kásim Sulejmání byl šéfem elitních Jeruzalémských jednotek, které mají v rámci gard odpovědnost za operace v zahraničí. Letos by mu bylo šedesát tři let a ještě před několik lety ho mimo oficiální struktury neznal téměř nikdo.

Pak ale jeho hvězda začala prudce stoupat, na jeho počest vznikaly písně, knihy i filmy. Jeho tvář zná v Íránu, ale i Sýrii a Iráku snad každý. Generálovu nefalšovanou, nikoli jen režimní popularitu zaznamenala západní média a Sulejmání se objevil na obálce časopisu Newsweek.

Jaké jsou hlavní, nebo spíše oficiální důvod vojákovy slávy? Šíitský generál Sulejmání byl považován za oficiálního stratéga i vítěze nad militantně sunnitským Islámským státem. Teroristickou organizací, která se v Sýrii a Iráku pokusila vytvořit fungující státní strukturu s vlastními razítky, drakonickými zákony, soudy a učebnicemi.

Gen. mjr. Kásim Sulejmání byl velitelem speciálních jednotek Kuds íránských revolučních gard.
sinfin.digital