Volby v Rusku: Účast je vysoká. Opozice ale hlásí podvody

ČTK

luš

Aktivita ruských voličů v dnešních prezidentských volbách je ve většině regionů vyšší, než při posledních volbách v roce 2012. Shodují se na tom státní média. Podle agentury TASS to platí i o Praze, kde po poledni odevzdalo svůj hlas hodně přes tisíc Rusů. Hojnou účast hlásí prý i konzuláty v Karlových Varech a v Brně. V řadě ruských města a oblastí ale podle ruské opozice dochází k volebním podvodům a falšování.

Webové stránky ruských státních a prokremelských médií se zaplňují zprávami o hladkém průběhu hlasování, zejména na anektovaném Krymu. Informují o pomoci hlasujícím invalidům, o frontách před hlasovacími místnostmi a o manifestačním hlasování celých rodin. Na Uralu mladý volič Ramis Dajanov při hlasování požádal svou hlasující partnerku o ruku, oznámil server Lifenews. „Volební komise se stala svědkem zrodu nové šťastné rodiny,“ napsal server.

V Murmanské oblasti uspořádali hlasující v národních krojích spontánní koncert, uvedla televize Rossija 24. V Novgorodě vypsali pro voliče soutěž o nejlepší selfie, vítěz dostane auto Niva. Fotografie prý do soutěže zasílali i zahraniční pozorovatelé. Jekatěrina Červovová z Kemerova odevzdala hlas pouhé půldruhé hodiny po porodu. V Burjatsku na Sibiři se jeden volič dostavil k hlasovací urně v převlečení za medvěda. V Ingušsku odpoledne odevzdal hlas nejstarší obyvatel země Appaz Alijev, kterému je 122 let.

ANALÝZA: „Génius“ Putin vede Rusko vstříc kolapsu. Co přijde po něm, bude ještě horší

sinfin.digital