Vraždy v nejzkorumpovanější zemi v Evropě. Ukrajina marně bojuje s úplatkářstvím

Marek Hudema

Protikorupční aktivisté jsou na Ukrajině napadáni a stávají se i terčem vražedných útoků, říká v rozhovoru pro INFO.CZ Olena Haluška z ukrajinské neziskové organizace Anti-Corruption Action Center. Vysoce postavení korupčníci podle ní stále nejsou trestáni, protože se soudci bojí případy řešit a s místními oligarchy spolupracují i politici. Korupce je ale v současnosti víc vidět a Ukrajina jde dobrým směrem.

Ukrajina je podle žebříčku vnímání korupce organizace Transparency International už několik let označována za nejzkorumpovanější zemi v Evropě. Jak je možné, že se nic nezměnilo ani po reformách podporovaných penězi z Evropské unie?

Ano, Ukrajina je opravdu pravděpodobně nejzkorumpovanější zemí v Evropě. Ale musím dodat, že v posledních pěti letech jsme dosáhli velkého pokroku, pokud jde o transparentnost. Takže můžeme říci, že ukrajinská korupce je nejprůhlednější korupcí – když ne přímo na celém světě, alespoň v Evropě ano.

Jak mám chápat to, že jde o nejtransparentnější korupci v Evropě?

Dosáhly jsme velkých úspěchů ve zveřejňování informací. Vznikly různé veřejně dostupné registry, které před začátkem reforem neexistovaly. Máme registr nemovitostí, registr automobilů, registr vlastníků půdy a dokonce i registr beneficientů právnických osob (pozn. red.: jde o osoby, které mají zisk například z firmy a přitom ji nemusí bezpodmínečně vlastnit či řídit). Vše je na internetu a každý se tam může podívat. Máme také elektronický systém majetkových přiznání, kam musí všichni politici a úředníci při nástupu do úřadu zaslat údaje o svých příjmech a majetku. Novinářům a aktivistům to dává možnost sledovat, jak vypadá životní styl státních úředníků a politiků a zda odpovídá jejich příjmům.

Svržený ukrajinský prezident Janukovyč promluvil z exilu. Odmítl vinu za anexi Krymu a obvinil Porošenka

sinfin.digital