Výbuch v dole: Koncentrace metanu byla mnohonásobně nad limitem. Polsko bude držet státní smutek

ČTK

lup

V celém Polsku bude v neděli v souvislosti s čtvrtečním neštěstím v dole ČSM na Karvinsku státní smutek. Dnes to ve Varšavě oznámila kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy. V dole po výbuchu zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. Bylo jim od 25 do 53 let. Jeden další muž je v nemocnici v kritickém stavu. Premiér Andrej Babiš se vyslovil pro odškodnění horníků z ciziny stejným způsobem jako v případě mrtvého Čecha.

Premiér Andrej Babiš považuje za spravedlivé, aby polští horníci, kteří ve čtvrtek zahynuli v dole ČSM na Karvinsku, byli odškodněni stejně jako zemřelý Čech. Premiér dnes novinářům na místě neštěstí řekl, že vedení OKD, jehož součástí důl je, má nyní navrhnout způsob, jak rodinám horníků ztráty kompenzovat. Pokud by nebylo možné, aby kompenzace vyplatilo OKD, vstoupí do toto podle Babiše stát, který vlastní těžební společnost prostřednictvím státního podniku Prisko.

Státní smutek v neděli

Během státního smutku jsou státní vlajky na veřejných budovách spuštěny na půl žerdi a ruší se různé zábavy, koncerty nebo sportovní akce. Za oběti neštěstí se v silně katolické zemi modlí věřící na mších.

Na místo neštěstí ráno dorazil polský premiér Mateusz Morawiecki, který také navštívil v nemocnici zraněné. Úřady v sousedním polském Slezsku zajistily pro rodiny obětí pomoc psychologa i dopravu do Karviné. 

Odškodnění pro rodiny

Odškodnění podle mluvčího OKD Iva Čelechovského u českých horníků vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240.000 korun. Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl dnes ještě před příjezdem premiéra mluvčí.

sinfin.digital