Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Výbuch v mexickém areálu s pyrotechnikou: Mrtvých je nejméně 16, zraněných jsou desítky

Výbuch v mexickém areálu s pyrotechnikou: Mrtvých je nejméně 16, zraněných jsou desítky
 

Nejméně 16 lidí dnes zemřelo a na tři desítky dalších osob utrpělo zranění po dvou explozích na předměstí mexické metropole v průmyslové zóně, kde se vyrábí pyrotechnika. Informovala o tom místní média s odvoláním na guvernéra. Oblast je mimo obytné čtvrti, mezi oběťmi jsou civilisté, hasiči i policisté.

Exploze nastala v průmyslové zóně ve městě Tultepec, které je součástí metropolitní oblasti Mexika, hlavního města země. V oblasti neštěstí je několik desítek menších dílen, které vyrábějí pyrotechniku.

Po první explozi stoupal z místa neštěstí vysoký bílý dým, který bylo vidět z několikakilometrové dálky. Po prvním výbuchu následoval druhý. Ten překvapil záchranné jednotky, které dorazily na místo. Právě při druhé explozi zemřeli také hasiči a policisté.

Příčinu neštěstí zatím mexická média neuvádějí. Podle některých z nich ale jde už o druhé podobné neštěstí v Tultepeku za necelý měsíc.

V témže městě, které je proslulé výrobou a obchodem se zábavní pyrotechnikou, se stalo i jedno z nejhorších neštěstí v Mexiku způsobených pyrotechnikou. V prosinci 2016 tam po sérii výbuchů na tržišti zahynulo 42 lidí a na osm desítek dalších utrpělo zranění. Exploze tehdy zcela zničily velkou část tržiště, kam přijeli lidé z širokého okolí.

V říjnu 1998 zemřelo v Tultepeku nejméně 20 lidí při výbuchu nelegální dílny na výrobu zábavní pyrotechniky. Další série explozí v září 2005 pak skončila zraněním více než stovky lidí.


 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1