Vychází další výbušná kniha o Trumpovi. Uznávaný novinář v ní líčí prezidenta jako hlupáka

ČTK

luš

Spolupracovníci Donalda Trumpa považují šéfa Bílého domu za nepoučitelného tvrdohlavce s inteligencí školáka a někdy před ním schovávají dokumenty, jejichž podpisem by mohl ohrozit bezpečnost Spojených států. Trumpovi lidé se obávají nevypočitatelných hnutí jeho mysli či toho, že případný výslech při vyšetřování ruské kauzy by pro něho mohl mít zásadní následky. Ve své nové knize, z níž dnes zveřejnila úryvky americká média, to píše uznávaný novinář Bob Woodward.

Dílo nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě) vzniklo na základě desítek rozhovorů s lidmi pracujícími v prezidentově blízkém okolí. Woodward podle listu The Washington Post popisuje atmosféru v Bílém domě jako „administrativní puč“ či „nervové zhroucení“ prezidentova úřadu.

Ministr obrany James Mattis například podle knihy přirovnal Trumpovo porozumění problémům k „žákovi páté nebo šesté třídy“.

„Je to idiot. Nemá smysl snažit se jej o čemkoli přesvědčit. Je úplně vykolejený,“ pronesl zase podle Woodwarda personální šéf Bílého domu John Kelly během jedné ze schůzek zaměstnanců prezidentského úřadu. „Ani nevím, proč jsme tady. Je to nejhorší práce, jakou jsem kdy dělal,“ dodal.

ANALÝZA: Listopadové volby napoví o Trumpově osudu. Jaké šance mají největší strany?

sinfin.digital