Výcvik je nereálný, raději čekat na konec záplav, říká o thajských školácích muž, který cvičil české policejní potápěče

Iveta Mazáčová

Celý svět sleduje drama na severu Thajska, kde se po devíti dnech podařilo v zatopené jeskyni nalézt 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra. Hluboko v komplexu je uvěznila voda, kterou přinesly silné deště. Přestože jsou všichni podle dosavadních informací v poměrně dobrém zdravotním stavu, jejich záchrana bude ještě velmi komplikovaná. Záchranáři připouštějí, že pokud voda neklesne, budou chlapci muset podstoupit několikaměsíční potápěčský výcvik a podstoupit riskantní ponor. Rizika v rozhovoru pro INFO.CZ popsal bývalý hlavní instruktor potápěčů české policie Michal Guba.

Thajské námořnictvo chce chlapce uvězněné hluboko v zatopeném jeskynním systému podrobit potápěčskému výcviku, aby je mohlo evakuovat. Co přesně je čeká?

Potápění v jeskyni je nejvyšší level. Takže si myslím, že to, aby ti chlapci prošli celkovým potápěčským výcvikem, je nereálné. Jde spíš jen o to, aby si osvojili základní postupy, které budou muset dodržovat při transportu z jeskyně. Například aby při výstupu k hladině vydechovali, aby nedocházelo k traumatu plic a podobně. My jsme podobné postupy v rámci policie cvičili. Evakuovaný dostal celoobličejovou masku a k sobě zkušeného potápěče, který mu říkal nebo ukazoval, co přesně má dělat. Jde hlavně o to, aby si oba předem sjednotili veškeré postupy a signály.

Podle kapitána thajského námořnictva by měl výcvik trvat až čtyři měsíce. Je reálné, aby se chlapci na transport v tak náročných podmínkách připravili? Jaké jsou alternativy?

Podle mě by bylo asi jednodušší, kdyby je tam zabivakovali. Počkali, až skončí záplavy a dostali je ven suchou nohou. Což by mělo být právě za ty čtyři měsíce.

Michal Guba

Od roku 1992 do roku 2017 pracoval u policie, poslední roky jako hlavní instruktor odboru speciálních potápěčských činností a výcviku. Dnes působí jako předseda České speleologické společnosti - Hranický kras. Účastnil se také průzkumu Hranické propasti, která platí za nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyni světa.

Jak složité bude zásobovat je potravinami, vodou a léky?

Já přesně neznám tamní podmínky, pokud by ale byly stabilní a potápěči by věděli kde je jaký proud, tak se dají vystavět takové postupy, díky kterým bude ten transport poměrně bezpečný. Ale já si myslím, podle toho co vím, že tahle konkrétní jeskyně hodně komunikuje s povrchem. Tudíž se dá předpokládat, že se podmínky uvnitř budou neustále měnit. To znamená, že když zaprší, v jeskyni se zvedne průtok. Pokud má ta jeskyně čtyři kilometry, tak ten transport může trvat i den a podmínky se mohou změnit několikrát.

Jak by se postupovalo, kdyby někdo z uvězněných akutně potřeboval lékařskou pomoc?

Nevím, jak je na tom thajská armáda, ale například Česká speleologická společnost má k dispozici lékaře, kteří jsou zároveň i potápěči s nejvyšší možnou kvalifikací. Pokud ale nemáte lékaře vycvičeného jako potápěče, tak mu k místu musí pomoci zkušený potápěč, což je daleko složitější. Dostáváte se tak do podobné situace, jako kdybyste musel transportovat raněného na povrch.

sinfin.digital