„Vyhazovali je na ulici jako psy,“ tvrdí aktivisté. Itálie čelí tvrdé kritice za drsné vystěhování Romů

Info.cz

bel

Násilí, buldozery a všude kolem rozházené oblečení a hračky. Amnesty International se tvrdě opřela do italských úřadů, které včera ráno nechaly nuceně vystěhovat tábor nedaleko města Neapol, v němž žily stovky Romů. Organizace obviňuje Itálii z porušování lidských práv a diskriminace romské menšiny dlouhodobě. Její kritice se ale nevyhnul ani Brusel, který by měl prý zasáhnout a zahájit s Itálií řízení podobné tomu, které vede s Českou republikou. ČR podle Evropské komise porušuje evropské předpisy ve vzdělávání romských dětí.

„V sedm hodin ráno desítky policistů přijely do tábora Gianturco, aby nuceně vystěhovaly stovky Romů z jejich domovů. V jedenáct hodin tu po nich zbylo už jen oblečení, hračky, nábytek a matrace,“ řekla novinářům aktivistka lidskoprávní organizace Amnesty International Catrinel Motocová.

„Bylo to ošklivé. Viděli jsme, jak byli lidé krutě vyhozeni z jejich domovů, do kterých tu investovali několik let. Nikdo se s nimi nebavil, neinformoval je a ani je nijak nekompenzoval. Spoustu z nich se nyní ocitlo bez možnosti někam jít,“ pokračovala.

Pracovníci organizace byli jediní, komu úřady dovolily vystěhovávání romského tábora sledovat. Novináři podobné povolení nezískali. „Pokud neměly úřady co skrývat, tak proč nepustily za plot novináře?“ ptala se Motocová.

Povinné vystěhování z nelegálního tábora, který se nachází nedaleko italského města Neapol a kde dosud žilo asi 1300 Romů, nařídily italské soudy. Podle neziskových organizací, které případ sledovaly, úředníci drželi v rukou příležitost, jak zástupcům menšiny pomoct, ale promrhali ji. Přibližně dvě stě lidí převezli do jiného tábora vyhrazeného pro Romy, který se stejně jako Gianturco nachází v blízkosti Neapole, a dalších přibližně 1100 Romů nechali napospas ulici.

sinfin.digital