Vyšetřování ruského vlivu: Po čem „pase“ Mueller? Unikl seznam otázek, které od něho dostal Trump

ČTK, luš

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňuje roli Ruska v předloňských prezidentských volbách ve Spojených státech, předal právníkům amerického prezidenta Donalda Trumpa seznam zhruba 40 otázek. Informoval o tom deník The New York Times s tím, že Mueller tak chce zjistit více o možných vazbách Trumpova okolí na Rusko a také to, zda se Trump pokusil bránit průchodu spravedlnosti.

Trump jakoukoli spolupráci s Ruskem během kampaně popírá a vyšetřování, které se zaměřilo na Trumpův tehdejší volební štáb, označuje za hon na čarodějnice. Rovněž Rusko tvrdí, že se americké volby nesnažilo ovlivnit.

Mueller chce od Trumpa objasnit například jeho rozhodnutí propustit tehdejšího ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho nebo události týkající se jeho bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

„Co jste věděl o telefonních rozhovorech, které pan Flynn vedl s ruským velvyslancem Sergejem Kysljakem na konci prosince 2016? Jak jste dospěl k rozhodnutí propustit pana Flynna 13. února 2017? Jaké úsilí bylo po rezignaci vyvinuto s cílem pomoci panu Flynnovi v získání imunity či možné milosti?“ uvádí The New York Times ve výčtu otázek.

sinfin.digital