Vyšetřovat, nebo odvolat? Demokraté se dohadují, co dělat s Trumpem

Adam Kotrbatý

ANALÝZA | A co budeme dělat teď? Otázka, která přes Velikonoce zaměstnávala politiky americké Demokratické strany, stále nemá jasnou odpověď. Demokraté se rozhodují, zda je pro ně zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, která popisuje zásahy Ruska do amerických voleb, natolik závažná, aby spustili proces odvolání prezidenta Donalda Trumpa. Riskují totiž i vlastní politické body.

Od loňských kongresových voleb je doslova koloritem, že pokud dojde na zásadní otázky, strhne se v Demokratické straně debata dvou křídel. První volá po radikálnějších krocích, druhé emoce mírní a drží se při zemi. Odtajnění tzv. Muellerovy zprávy zcela zapadá do popsaného rámce.

Mueller v dokumentu na 448 stranách popsal řadu závažných věcí. Třeba, že ač Trumpova kampaň nespolupracovala s Ruskem a jeho hackery, těžila z jejich práce. A především poukázal na opakované pokusy prezidenta zastavit vyšetřování. „Pokud bychom měli po prozkoumání faktů jistotu, že prezident nemařil spravedlnost, konstatovali bychom to,“ napsal Mueller ve zprávě.

Ačkoli věta neznamená, že se Trump dopustil trestného činu, zároveň jej ani neočišťuje, jak on sám po vydání zprávy tvrdil. Ministr spravedlnosti William Barr se každopádně rozhodl nevyvozovat z toho vůči šéfovi Bílého domu další důsledky, za což vzhledem k podezřelým okolnostem popsaným v Muellerově dokumentu schytal kritiku od demokratů.

Zrno: Křesťanství skrýváme marně. Islamisty přejmenování na „uctívače Velikonoc“ neodradí

sinfin.digital