Vzestup slovenského neofašismu. Kotlebovi hrozí zákaz, místo toho ale může vládnout

Adam Kotrbatý

ANALÝZA | Slovenský Nejvyšší soud začal rozhodovat o zákazu strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Zda parlamentní uskupení neofašisty Mariana Kotleby přežije, nebo zanikne, se dozvíme na konci dubna. Zajímavější ovšem je, že znatelně nabírá podporu veřejnosti. K tomu přitom pomáhají i mainstreamoví politici v čele s vládní stranou Smer.

Návrh na rozpuštění Kotlebovy strany dal už v květnu 2017 slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Že se k němu Nejvyšší soud dostal ve chvíli, kdy preference ĽSNS rostou a o straně se mluví jako o možném budoucím klíčovém hráči na politické scéně, je pikantní shoda okolností, nikoli záměr. Tolik obecná fakta.

Čižnár argumentuje několika body, ve kterých je podle něj ĽSNS v rozporu s demokratickým charakterem Slovenska. Jde o to, že se strana sama označuje za opozici proti – jak sama uvádí – „zkorumpovanému demokratickému státu“, šíří nenávist vůči Romům a židům nebo se hlásí k válečnému Slovenskému štátu, na jehož symboliku se odkazuje.

To vše má reálný základ. Kotleba se v minulosti opakovaně hlásil k odkazu slovenského válečného prezidenta Josefa Tisa a používal pozdrav „Na stráž!“, který během 2. světové války užívali členové Hlinkovy gardy. Ti se podíleli například na deportacích slovenských židů do koncentračních táborů. Hymnou jeho strany je píseň Hej, Slováci, která byla taktéž hymnou válečného státu.

Velké finále brexitu? 3 důvody, proč sledovat mimořádný summit v Bruselu

sinfin.digital