Webový "halal" prohlížeč má velké ambice, chce získat desetinu všech muslimů planety

Pavel Novotný

Webový prohlížeč SalamWeb, který identifikuje z islámského hlediska nežádoucí stránky, vyvinul stejnojmenný malajský start-up. Populární je nejen mezi domácími uživateli, ale i v sousední, rovněž převážně muslimské Indonésii. Mladý podnik si ovšem klade nemalé cíle – časem by prý chtěl získat až desetinu všech muslimských uživatelů internetu. Tedy zhruba přes 150 milionů lidí žijících v nejrůznějších koutech této planety.

„Chceme z internetu učinit lepší místo alespoň pro naše uživatele. Máme za to, že internet má své dobré i špatné stránky. A náš prohlížeč SalamWeb je oknem, kterým uvidíte na webu jen to dobré,“ řekla pro agenturu Bloomberg šéfka start-upu Hasni Zarínová.

SalamWeb poskytuje také obvyklé funkce: přináší zpravodajství, pracuje s maily a má vlastní chatovací aplikaci. Kromě toho kupříkladu ukazuje věřícím směr, kterým leží saúdskoarabská Mekka, neboť muslimové při modlitbě obracejí svoji tvář právě k nejposvátnějšímu místu islámu. Upozorňuje také na začátky pravidelných modliteb, a to s ohledem na časové pásmo, kde se uživatel nachází.

Do Teheránu dorazil muzikál Bídníci. Ženy hrají v parukách, diváci přesto tleskají vestoje

sinfin.digital