„Za chvíli se budeme jíst mezi sebou.“ Tma ve Venezuele nebere konce, krize se prohlubuje

Adam Kotrbatý

Co by ve fungující zemi trvalo nanejvýš několik hodin a způsobilo drobné nepříjemnosti, ve Venezuele zabíjí. Země zmítaná chudobou a občanskými nepokoji se ve čtvrtek ponořila do tmy. Výpadek proudu se nepodařilo vyřešit ani přes víkend. Prezident Nicolás Maduro se místo pomoci obětem uchýlil ke konspiracím.

Zažil to v životě asi každý. Chvíli, kdy jste najednou ve tmě, ačkoli sedíte na tom samém křesle jako před minutou, kdy bylo světlo. Pár minut nebo hodin se svíčkami či alternativními zdroji energie se dá vydržet. Ve Venezuele však takto lidé žijí už pátý den. A co hůř, nefungují ani záložní generátory, které mají v nouzi pomáhat například v nemocnicích, jež jsou na elektřině závislé nejvíce.

Výsledkem je nejméně 15 mrtvých, některé neziskové organizace mluví dokonce o 20. Mezi nimi jsou novorozenci, kteří nepřežili bez inkubátoru, nebo lidé s nemocnými ledvinami odkázaní na dialýzu. „Situace lidí se selháním ledvin je kritická. Nefunguje 95 procent přístrojů v zemi,“ shrnul v neděli stav Francisco Valencia, předseda charitativní organizace Codevida. Márnice dokonce odmítají přijímat nová těla, jelikož i v nich selhaly záložní generátory a mrazáky se začaly rozmrazovat.

Evropa podle Trumpa: USA chtějí být silné, ale neprovokovat. Fort Trump je v nedohlednu

sinfin.digital