Za jednoho migranta 1,5 milionu korun. Česko by se mohlo z povinných kvót vykoupit

ČTK

raz

Státy EU, které nebudou chtít pomoci v migrační krizi převzetím celé své kvóty žadatelů o azyl, by v budoucnu mohly místo části z nich finančně či vysláním expertů přispět například k ochraně vnější hranice bloku. Jako kompromis v přípravě reformy dublinského systému EU, který v unii upravuje řešení azylových žádostí, to nyní navrhuje stávající maltské předsednictví EU.

Pokud by stát převzal migrantů více než je kvóta, získal by naopak za každého z nich dodatečné peníze. Maltský návrh, který má ČTK k dispozici, zmiňuje 60.000 eur (asi 1,62 milionu Kč) v průběhu pěti let za každého žadatele o azyl.

Návrh také předpokládá, že státy by se mohly stejnou částkou vyplatit či místo toho „flexibilně" přispět ke společné ochraně hranice jinak než přebíráním uprchlíků ve chvíli, kdy naplní polovinu své kvóty. Maltská představa také počítá s celkovým celoevropským stropem pro počet přerozdělených, v návrhu je nyní v závorce uvedeno číslo 200.000 lidí ročně.

Plán se ovšem netýká stávajících programů přerozdělování uprchlíků z Itálie a Řecka, je součástí nynější debaty o budoucnosti celého azylového systému v unii.

O dokumentu by měli jednat ministři vnitra v Bruselu 18. května, pokud se neshodnou - a diplomaté nečekají, že se tak stane - dostane se věc na stůl prezidentům a premiérům EU na jejich summitu v červnu.

sinfin.digital