Za Kimem dorazila jihokorejská delegace. Sever a jih chtějí udělat další krok ke zlepšení vztahů

lup

Do totalitní Severní Koreje dorazila jihokorejská delegace a setkala se s vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom agentura Reuters. Jedná se o první schůzku jihokorejských představitelů s Kimem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011. Zvláštní vyslanci jihokorejského prezidenta Mun Če-ina plánují během své dvoudenní návštěvy jednat o způsobech dalšího zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi i o možnosti zahájení dialogu mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

Cestu desetičlenné delegace jižní Korea avizovala už minulý týden, nebylo ovšem jisté, jestli k severnímu sousedovi skutečně vyrazí. Cílem jednání je údajně i snaha o zprostředkování dialogu s Washingtonem. Po návštěvě Severní Koreje se jihokorejská delegace přesune do Spojených států, napsala minulý týden agentura Reuters.

Donedávna mezi Korejemi panovalo vysoké napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým zbrojním testům. Jihokorejský prezident Mun chce nyní využít zlepšení situace, kterou přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu minulý měsíc.

Zeman dal návod na změny v ČT, musíme jim zabránit, říká Marek Hilšer a jde do boje o Senát

sinfin.digital