Za Mayovou padá opona. Strana ji odepsala a hrozí pučem, tvrdý brexit zase naráží u veřejnosti

Info.cz

adk

V předvečer zahájení rozhovorů o podobě britského odchodu z Evropské unie čelí premiérka Theresa Mayová dalším velkým problémům. Přímo uvnitř její konzervativní strany se rodí plán, jak ministerskou předsedkyni sesadit z funkce. Nechuť k avizovanému tvrdému brexitu - tedy ke kompletní odluce od Evropské unie - mezitím roste i mezi byznysmeny a běžnými Brity. To spolu s tristním volebním výsledkem konzervativců a vzedmutými náladami po tragickém požáru v Londýně staví Mayovou do nejtěžší pozice, kterou dosud zažila.

Konzervativci už se podle webu The Telegraph shodli, že Theresa Mayová je nyní natolik slabá, že nemůže vést stranu do dalších voleb (možná opět předčasných). Otázka tedy nezní jestli, ale kdy bude muset odejít. Premiérka přitom už zítra zahájí jednání s představiteli Evropské unie o finální podobě tzv. brexitu.

Kritické křídlo konzervativců proto Mayovou překřtilo na "udržovací premiérku", píše v komentáři The Telegraph. Nemůžou se jí bezprostředně zbavit takto krátce po volbách, to by vyústilo v nástup lídra labouristů Jeremyho Corbyna k moci, ale z dlouhodobého hlediska už prý s ministerskou předsedkyní nepočítají.

Sobotka: Z návratu Paroubka není v ČSSD nadšení, má na kontě fiasko

sinfin.digital