Záhada zmizelé ponorky: Námořnictvo stoplo záchrannou akci. Naděje, že posádka žije, pohasly

ČTK

luš

Příbuzní členů posádky argentinské ponorky San Juan, která zmizela 15. listopadu v jižním Atlantiku, vyzývají argentinského prezidenta, aby přiměl námořnictvo změnit rozhodnutí ukončit záchrannou operaci kvůli vyhasnutí nadějí na přežití 44 námořníků z nezvěstného plavidla.

„Konečné rozhodnutí náleží vrchnímu veliteli, kterým je prezident. To on by měl zrušit toto nespravedlivé a neodůvodněné řešení,“ prohlásil v televizi otec jednoho z námořníků Luis Tagliapetra a zdůraznil, že neexistují žádné věcné důkazy, že posádku nelze zachránit. Za nepochopitelné považuje rozhodnutí ukončit operaci pouze dva dny poté, co prohledávané oblastí dosáhla loď Sophie Siem s americkou záchrannou miniponorkou na palubě; ještě nedávno na lodi usilovně pracovaly desítky dělníků, aby mohla vyplout a do operace se zapojit.

I otec dalšího z členů posádky, Jorge Villareal, argumentoval, že se dosud nepotvrdila žádná hypotéza o osudu ponorky a její posádky. „V takovém případu raději dál věřím v nejlepší variantu,“ prohlásil v televizi.

Oba otcové si postěžovali, že o rozhodnutí námořnictva se dozvěděli z médií, nikdo z velení flotily se s nimi nespojil.

„Prosím jen o jediné: nepřerušujte záchrannou operaci. Všichni cítíme, že jsou na živu,“ naříkala přítelkyně jednoho z námořníků Susana Álvarezová.

Námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že - vzhledem k pohaslým nadějím na přežití posádky po 15 dnech od zmizení - oficiálně ukončilo záchrannou operaci. Má se ale dál pátrat po vraku ponorky.

„Navzdory obrovskému úsilí nebylo možné ponorku najít,“ uvedl mluvčí námořnictva Enrique Balbi a dodal, že pátrání již dávno přesáhlo dobu, kdy záchrana případných přeživších byla považována za možnou. Ale až dosud se nepodařilo najít žádné stopy.

sinfin.digital