Záhady kolem "atentátu" na venezuelského prezidenta. Přihlásila se neznámá skupina, úřady zatýkaly

ČTK

lup

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil krajně pravicovou místní opozici a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, že se ho v sobotu pokusili zabít. Během Madurova projevu při vojenské přehlídce v Caracasu byla slyšet exploze, která zřejmě nastala ve vzduchu. Podle vládních zdrojů bylo zraněno sedm vojáků. Úřady oznámily zadržení šesti lidí, kteří podle nich za útokem stáli.

Na twitteru se po incidentu objevila zpráva neznámé opoziční skupiny, která se označila za spojení "vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu". Uvedla, že poslala drony s trhavinou C4 nad shromáždění s prezidentem, ale vojáci je sestřelili. "Ukázali jsme, že jsou zranitelní, dnes se to nepovedlo, ale je to jen otázka času," napsala skupina.

Maduro z útoku obvinil krajní pravici a prezidenta sousední Kolumbie Juana Manuela Santose, který je jedním z nejhlasitějších kritiků jeho autoritářské vlády. Kolumbijské ministerstvo zahraničí obvinění v prohlášení odmítlo a označilo ho za absurdní. Maduro Santose v minulosti už vícekrát vinil ze snah ho svrhnout.

ANALÝZA: Vydá se Zimbabwe čínskou cestou? Diktátorské metody zemi uvízly pod kůží

sinfin.digital