Zahalování obličeje: Kde všude platí zákaz? Lavinu odstartovala Francie, hidžáb se řešil i v Česku

ČTK, luš

Dánsko je ode dneška šestou evropskou zemí, kde je zahalování obličeje na veřejnosti zakázáno a trestáno. Kde všude ještě zákaz platí? 

Prvním evropským státem, který vydal zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti byla v dubnu 2011 Francie. Ale již počátkem roku 2004 schválil francouzský parlament zákon, který zakázal okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách. Tato právní úprava se týkala i dalších náboženských symbolů, jako jsou jarmulky nebo velké kříže. Zákon vycházel z odluky církve od státu z roku 1905. V roce 2016 se také ve Francii začaly objevovat zákazy nošení burkin, tedy plavek, kterými muslimské ženy zahalují prakticky celé tělo včetně vlasů. V některých městech to ale soud zrušil.

Druhou zemí, v níž je zakázáno na veřejných místech nosit závoje či šátky zahalující zcela či z velké části postavu, se v polovině roku 2011 stala Belgie. Podobné zákony byly ve stejném roce rovněž přijaty v Bulharsku a Lotyšsku.

3685091:article:true:true:true

Loni schválil rakouský parlament zákaz zahalování celé tváře na veřejnosti. Opatření, které vstoupilo v platnost v říjnu, bylo součástí „integračního balíčku“, který také konkretizovalo způsob začleňování žadatelů o azyl do rakouské společnosti a ztěžovalo agitaci ve prospěch šíření radikálních myšlenek.

Dánsko, kde od 1. srpna začne platit zákon zakazující zahalování obličeje na veřejnosti, tak bude šestou zemí, která zakázala zahalování obličeje na veřejnosti.

Ve Švýcarsku platí zákaz v některých regionech a městech. V roce 2016 rozdílem jednoho hlasu schválila švýcarská Národní rada zákaz nošení burek v celé zemi, zákon ale čeká na schválení druhou komorou parlamentu.

„Saúdky nemusí nosit abáje a zakrytou hlavu, stačí slušné oblečení.“ Korunní princ boří tabu

sinfin.digital