Zákaz zahalování muslimek v Dánsku zvedl Rašída ze židle. 11. září chce jet do Kodaně a platit za ženy pokuty

ČTK

lup

Alžírsko-francouzský podnikatel Rašíd Nakkáz oznámil, že bude platit pokuty, které muslimky v Dánsku dostanou za nošení nikábu, tedy šátku zahalujícího tvář. Informoval o tom dánský deník Berlingske. V Dánsku žije odhadem asi 200 muslimek, které si na veřejnosti zahalují obličej. Od začátku srpna přitom v této severské zemi platí zákaz takového zahalování.

"Pojedu do Kodaně 11. září, abych zaplatil všechny pokuty, a pak je budu platit každý měsíc. Ačkoli sám takové oděvy neschvaluji, vždy budu pro všechny bránit právo na svobodu nosit nikáb," uvedl šestačtyřicetiletý Nakkáz, který se narodil a studoval ve Francii. V roce 2013 se vzdal francouzského občanství, protože chtěl kandidovat na alžírského prezidenta. Kandidaturu ale nakonec nezískal. Už v roce 2010 vložil milion eur (asi 26 milionů korun) do fondu na pokuty za podobný zákaz ve Francii.

Dánsko 1. srpna rozšířilo řady evropských zemí, které zakazují na veřejnosti zahalovat obličej. Dánská vláda zdůraznila, že opatření není namířené proti žádnému náboženství. Kritici ho ale nejvíce spojují s ženskými muslimskými oděvy, jako je burka či nikáb, a vnímají ho jako ústupek sílícímu protiimigračního cítění obyvatel této severské země.

Kriminalizace ženské obřízky? Nepomůže, migranti potřebují své tradice, říká pro INFO.CZ expertka

sinfin.digital